paleo

paleo

donderdag 2 april 2015

Een tweede maand paleo

Voor de grap deze tweede maand blog niet op 1 maar op 2 April ;)

Ee maand paleo, toch snel gegaan! Met heerlijke gerechten en lekker veel trainingen in weinig tijd. Ik heb in deze maand lekker gegeten en vooral geleerd om alternatieve gerechten te maken voor ontbijt en lunch. Opvallend te merken hoezeer ik vast zat aan de gewoonte van brood. Als vitaalcoach ken ik natuurlijk de voordelen van een gevarieerd en voedzaam eetpatroon. Maar in een maatschappij waar brood eten zo natuurlijk is blijkt voor verandering van die gewoonte toch meer nodig dan kennis. Ik maakte mijn broodmaaltijd al een stuk gezonder; vis erbij, veel groente en fruit als beleg, zelf brood bakken of het betere brood kopen. Maar toch merkte ik steeds vaker dat het 'snelle' brood eten; twee sneetjes met kokosvet en wat pure chocoladepasta of notenpasta weer terugkwam. Nu met al die snelle, gemakkelijke én heerlijke alternatieven te hebben "moeten" maken zal ik in de toekomst vaker voor deze alternatieven gaan kiezen.Hoe gaat het dan?
Praktisch gezien is paleo zo voor mij prima te doen. Het vergt wat van je tijd, planning en niet te vergeten het budget. Paleo eten vind ik namelijk erg duur! Biologisch goente en fruit eten, vaker goed vlees en vis, af en toe een stuk wild, noten, avocado's, mango's enzovoorts. Allemaal erg dure producten. Misschien dat de pure paleogangers gewoon minder eten van alles, maar dat blijkt niet uit de diverse websites vol met goed gevulde recepten. Daarbij redt ik het niet met alleen een smoothie in de ochtend, soepje in de middag en een diner van groente en een klein stukje vlees of vis aangevuld met wat champignons of noten. En dus neem ik tussendoor (gedroogd) fruit, met wat noten. Wat pure chocolade hier en daar of  wat bananenbrood bij de thee. Maar in elk geval eet ik véél tijdens de hoofdmaaltijden om voldaan te zijn. En dat kost geld. 

Dan is er nog een mentaal aspect; ik ben continu met het eten bezig. Zo niet in de keuken, dan wel in mijn hoofd. Wat ga ik straks maken, heb ik wel iets in huis, ik wil geen honger krijgen, hoe moet het straks met Pasen, wat neem ik mee als ik met mijn dochter wegga, staat er wel iets paleo op de kaart, enzovoorts. Maar voor veel is een oplossing; zo bleek het restaurant waar ik met mijn vriend ging eten open te staan voor een heerlijk paleo-menu (weliswaar met pseudogranen maar goedbedoeld en met alle aandacht bereid, dus meer dan oké!). Pasen heb ik me voorgenomen om zoveel mogelijk paleo te eten en waar dat niet lukt, jammer dan! 

Restaurant 't Weck maakte heerlijke gerechten voor me.

Maar is er goed resultaat?
Heel eerlijk; niet dat ik merk. Mijn huid knapt niet op, mijn buik doet continu pijn, mijn stoelgang wil niet en veel energie krijg ik er ook nog niet van. Met een opgeblazen buik en slechte stoelgang ga ik geeneens meten. Geeft een totaal vertekend beeld en zal me niet meer motiveren denk ik. Een beetje teleurgesteld ben ik wel, had na een periode van twee á drie weken wel wat meer verwacht. Op het net lees je meest fantastische verhalen... Waarschijnlijk staan de minder fantastische er gewoon niet op ;).

Nu dan maand twee.
Ik laat me niet ontmoedigen, ga er gewoon nog voor. Nog een maand, dat gaat lukken! Met alle probeersels van vorige maand heb ik een leuk paleo-proof voedingsrepertoire kunnen opbouwen dus in de praktijk zal het makkelijk worden. Daarbij ga ik meer eiwit en vet inruilen voor groente. Ik heb het idee dat ik de eiwitten in deze hoeveelheden niet goed verteer en daar ga ik een oplossing voor zoeken. Wat vaker de groente koken, wordt inmiddels wel een beetje zat van alle gebakken maaltjes. 
Tevens ga ik wat minder streng zijn voor mezelf, iets meer loslaten. Dat ga ik ook doen deze maand. Ga voor de 90/10 regel; 90% paleo, 10% voor sociaal aangepast gezellig meedoen met de beste keus voorhanden. 

Ik heb er weer zin in! Gisteren een geweldige avocado ontbijtmousse gemaakt van paleo-lifestyle.nl, (een van mijn favoriete paleowebsites), vanmorgen een blauwe bessen smoothie en voor vanmiddag ga ik weer eens kijken welk lekkers ik op tafel ga zetten. In elk geval is er weer genoeg gezonds in huis!
Een hele gezellige Pasen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten